Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tydligen behövde vi göra på det här sättet för att göra oss hörda” – hör mer vad föräldrarna Elenore Olsson och Malin Frost tänker om skolupproret som startats Foto: Sofie Lind/SVT

Föräldrarna efter skolupproret i Idre och Särna: ”Måste bli en förändring”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en namninsamling om missnöje med skolor i Idre och Särna har skolledningen och föräldrar nu mötts i åtta dialogmöten – dessutom har en arbetsgrupp med föräldrar, skola och näringsliv startats för att lösa problemen.

– Det behövs mer samarbete mellan skola och föräldrar, säger Elenore Olsson, en av föräldrarna bakom namninsamlingen.

Elenore Olsson och Malin Frost är några av föräldrarna bakom namninsamlingen som startade för ett par månader sedan.

De har barn på olika skolor i norra delen av Älvdalens kommun men båda delar oron om hur skolverksamheten fungerar. Framför allt hur det är på högstadiet i Idre.

”Försökt gå rätt väg”

Grunden till missnöjet är att föräldrar tycker kommunikationen brustit mellan skolan och föräldrar samt att skolan inte ser till individerna tillräckligt.

– Vi har försökt ta det med lärare och vill egentligen inte dra in dem i det här då vi tycker att det är ledningsfråga. Vi har verkligen försökt gå ”rätt väg” men det har inte funkat, förklarar Elenore Olsson.

Oklart vilka förändringar som behövs

Vilka förändringar som behövs är svårt för föräldrarna att sätta fingret på. Företroendet för nuvarande skolledning är lågt, menar Malin Frost.

– Jag tycker det är en så viktig fråga och har hört så många upplevelser från föräldrar som gråtit och varit arga. Det har varit problem i flera år och det måste bli en förändring. Mina barn trivs bra nu i Särna men de blir äldre och ska också till högstadiet i Idre sen, säger Malin Frost.

Skolchefen Anna-Karin Olsson säger att klagomålen och synpunkterna inte nått henne tidigare, utöver enstaka dialoger med några få föräldrar.

– Tanken är att vi ska komma fram till ett antal konkreta åtgärder som vi ska genomföra och få en gemensam handlingsplan som vi jobbar utifrån med flera olika områden. Vad behöver vi i skolan göra, vad behöver vårdnadshavarna tillsammans med eleverna göra? Så att vi får en samsyn, säger hon.

I videoklippet högst upp får du höra mer om hur föräldrarna vill vända skolproblemen i Särna och Idre.

I klippet här nedanför kan du höra om skolchefens syn på situationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skillnaden mellan föräldraråd och arbetsgruppen är att det blir en bredare representation då föräldrar från alla årskurser får vara med” – se mer i klippet vilka områden som ska diskuteras för att vända skolproblemen. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.