Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skillnaden mellan föräldraråd och arbetsgruppen är att det blir en bredare representation då föräldrar från alla årskurser får vara med” – se mer i klippet vilka områden som ska diskuteras för att vända skolproblemen. Foto: Sofie Lind/SVT

Tre problemområden inom skolan i Idre och Särna som nu ses över

Publicerad

Allt fler hemmasittare och färre elever som går ut högstadiet med gymnasiebehörighet. Det är några saker som gjort att Älvdalens kommun nu ser över skolverksamheten.

– Jag tror att det kommer att bli bra och jag är glad att föräldrarna är engagerade, säger skolchefen Anna-Karin Olsson i Älvdalens kommun.

Över 250 namn har samlats in i en protest där kritik framförallt riktas mot högstadieskolan i Idre.

Anna-Karin Olsson säger att klagomålen och synpunkterna inte nått henne tidigare, utöver enstaka dialoger med några få föräldrar.

– I och med att det kom så pass många synpunkter, och även ett antal mail till både mig som skolchef och politiken, så beslutade jag att det här är något vi behöver prata mer med föräldrarna om. Vad är deras bild och vad har olika föräldrar för bild?

En del av kommunens arbete inom skolan påbörjades redan innan skolupproret, som att minska minska antalet hemmasittare.

Ringat in förbättringsområden

Efter åtta möten med föräldrar upplever skolchefen att de nu ringat in fler förbättringsområden som en arbetsgrupp ska ta vid. Två föräldrar från varje klass får vara med i gruppen och även representanter från näringslivet.

Målet är att ha två möten i vår och tre i höst.

Vad är tanken med arbetsgruppen?

– Tanken är att vi ska komma fram till ett antal konkreta åtgärder som vi ska genomföra och få en gemensam handlingsplan som vi jobbar utifrån med flera olika områden. Vad behöver vi i skolan göra, vad behöver vårdnadshavarna tillsammans med eleverna göra? Så att vi får en samsyn.

”Tror vi kommer kunna gå vidare” – hör skolchefen berätta mer i klippet om vilka områden arbetsgruppen ska arbeta med för att lösa skolproblemen i Särna och Idre

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.