Därför avvecklades räddningskåren i Grycksbo: ”Förändrat lagkrav – ingen besparingsåtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

De sista brandbilarna i Grycksbo har nu lämnat samhället för att skänkas till Ukraina. Sedan i höstas har man inte haft någon lokal räddningsstyrka då nya lagkrav innebar att befälet för räddningsstyrkorna måste vara anställt hos kommunen – och inte som tidigare fick ingå i personalstyrkan på pappersbruket.

Grycksbo, en mil utanför Falun, förlorade sin räddningsstyrka efter en neddragning redan i höstas. Nu i veckan skänktes brandbilarna som bistånd till det krigsdrabbade Ukraina.

Bakgrunden till neddragningen är att man bedömde att det skulle bli för dyrt att lösa en heltidsbemanning av befälsposten i Grycksbo. Den lokala räddningsstyrkan skulle då inte få påbörja någon insats innan ett befäl, från annan ort, var på plats och kunde leda arbetet.

– Det var ingen besparingsåtgärd i första hand, utan berodde på de förändrade lagkraven, säger Mats Nilsson (S) som är ordförande i Dala-Mitts direktion.

I videon ovan: Hör den ansvarige politikern om hur räddningsarbetet fungerar nu och framåt i Grycksbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.