Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går man igenom en av de brandbilar som nu skänks till Ukraina. Hör i klippet hur man löst logistiken. Foto: Niko Ago/SVT

Brandbilar från Grycksbo blir räddningsfordon i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

När industribrandkåren på pappersbruket i Grycksbo lades ned stod företaget med två brandbilar som skulle auktioneras ut. Men nu har man istället beslutat skänka fordonen till det krigsdrabbade Ukraina.

Maria Melin Wittberg är ansvarig för brandsäkerheten på Grycksbo pappersbruk. Hon berättar att hon såg norska kollegor som samlat ihop sju brandbilar som skulle skickas till Ukraina.

Då pappersbruket hade två brandbilar ståendes efter nedläggningen av industribrandkåren föreslog hon att företaget skulle göra likadant.

– Jag kom på att skulle kunna göra ännu bättre nytta i Ukraina med tanke på förhållandena där nu.

Reser på måndag

Företagets ledning godkände förslaget, men frågor återstod om hur man skulle kunna frakta ned fordonen, liksom vem som skulle för de kostnader som uppstår.

Det är nu löst, och tanken är att resan mot Ukraina startar på måndag.

Se i klippet hur man löste transporten till Ukraina och om vad man absolut inte får göra i brandbilarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet