”Det finns studier som bland annat visar på ett samband mellan att dricka mycket energidryck och tidig alkoholdebut”, säger Mia Ericson, forskare vid Göteborgs universitet. Foto: SVT

Förbud mot energidryck på flera skolor

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer allt fler uppgifter om sambandet mellan energidrycker och speedade och stimmiga elever. I flera skolor i Dalarna har man därför infört förbud mot att dricka energidrycker på skoltid.

I måndags var skolpersonal och företagshälsovårder från hela Dalarna samlade i Falun, för att lära sig mer om energidrycker. För det finns konstaterade risker när barn och ungdomar överkonsumerar dom här dryckerna.

– Det finns studier som bland annat visar på ett samband mellan att dricka mycket energidryck och tidig alkoholdebut. Många av de ungdomarna börjar också röka tidigt, säger Mia Ericson som är docent och forskare vid Göteborgs universitet.

Fördubblad försäljning

Försäljningen av energidrycker har fördubblats sen 2010 och ökningen fortsätter. Samtidigt rapporterar skolorna om allt fler elever som är speedade, rastlösa eller har andra biverkningar som kopplas till energidryckerna.

– Det kan vara hjärtarytmier, sömnstörningar och koncentrationssvårigheter. Vi vill därför att det införs en åldersgräns på 18 år för att köpa de här produkterna, säger Marie Clasgård som är ordförande i stiftelsen Sportfront mot droger, våld och rasism.

I flera skolor i Dalarna, bland annat i Svärdsjö och Västra Skolan i Falun, har man infört förbud mot att dricka energidrycker under skoltid.

LÄS MER: Så tycker eleverna om förbudet mot energidryck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.