Många livsmedelsbutiker säljer inte drycken till barn under 15 år, men i Sverige finns ingen lag om åldersgräns. Foto: SVT

Unga i sociala medier: ”Energidryck gör oss beroende”

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av energidrycker fortsätter att öka i Sverige. Men en del unga skriver på sociala medier att de blivit beroende av drycken, och det oroar hjärtläkare.

Ända sedan de lanserades har energidrycker varit ifrågasatta. I en tråd på sociala medier fylls kommentarsfälten med berättelser från unga som upplever att de blivit beroende av drycken:

”Jag är fullkomligt beroende, dricker minst 12 om dagen.”

”16 dagar fri från energidryck. Drack ett flak (24 st) i veckan.”

”Man blir van, men får hjärtklappningar då och då, men fortsätter ändå.”

– Det är livsfarligt, jag förstår inte hur de vågar, säger barnläkaren Peter Munkhammar när han ser kommentarerna.

Bröstsmärtor och panikångest

Peter Munkhammar arbetar på barnhjärtcentrum i Malmö. I möten med sina patienter avråder han alltid från att dricka energidryck. Detta eftersom man kan drabbas av besvär vid överkonsumtion, men även vid mindre mängder.

– Hjärtat slår fort, det rusar. När man ligger ner och vilar så kan pulsen vara lika hög som när man småjoggar. Man kan även drabbas av bröstsmärtor, panikångest och oro, säger Peter Munkhammar.

Ökad konsumtion av energidrycker

De senaste siffrorna från Sveriges Bryggerier visar att försäljningen av energidrycker fortsatte att öka även under förra året, och enligt Peter Munkhammar är det en växande trend bland unga.

19-åriga Evelina Id från Malmö dricker två till tre burkar varje dag, främst i samband med träning.

– Jag tycker att det är lagom. På burkarna står det att rekommendationen är 2-3 burkar per dygn, men mina kompisar tycker jag dricker för mycket. Jag har funderat på avvänjning i tio dagar, och sedan börja igen. Men jag tror inte att jag kan sluta dricka det helt, det är något med det, det är gott.

Skulle du säga att du är beroende av det?

– Ja, det skulle jag säga att jag är, säger Evelina Id.

Risk för överdoser

Enligt Livsmedelsverket motsvarar koffeinhalten i en burk energidryck (250 ml) ungefär en kopp kaffe. Men det finns idag energidrycker där en burk motsvarar tre koppar kaffe, och det säljs även shots som innehåller koffein i hög koncentration. Det är mycket lättare för barn och unga att överdosera koffeinet i energidrycker, eftersom de inte utvecklat tolerans mot det.

Förutom koffeinet så menar Peter Munkhammar att det även är ämnet taurin i energidrycken som kan vara hälsofarligt, men att det saknas tillräckligt med studier kring effekterna av den.

– Vi vet inte det idag så låt oss ta reda på det. Tills dess, var återhållsam med att fronta upp den i butiker som en nyttig dryck som ger mycket energi, för det är ingen nyttig dryck, säger han.

Detta är taurin

Taurin, är en aminosulfonsyra, som finns naturligt i alla livsmedel från djurriket, men grönsaker och frukt innehåller inte taurin. Människan bildar själv taurin i kroppen.

Taurin har många funktioner i kroppen, bland annat bidrar taurin till att salt-vatten-balansen i kroppens celler fungerar. Det taurin som kroppen själv producerar är tillräckligt för människans behov och taurin behöver därför inte finnas i kosten.

Källa: Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.