Föreningen Andra chansen har flera volontärer som arbetar ute på fältet och drygt 25 jourhem runt om i länet. Foto: Sofie Lind/SVT

Förening i Orsa vill öppna länets nordligaste katthem: ”Vi tog hand om 150 katter förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Andra Chansen i Orsa hjälpte förra året 150 katter som blivit övergivna eller omplacerade. Nu söker de efter lokal för att bli Dalarnas nordligaste katthem.

I Dalarna finns det några katthem men det närmsta norrifrån sett är i Borlänge. Därför arbetar den ideella djurföreningen i Orsa med framför allt så kallade jourhem och volontärer där djuren får återhämta sig inför adoption.

– Men målet är att hitta en lokal och kunna bli ett katthem, säger Susanne Johansson och hintar om att det målet inte är alltför långt borta.

Katterna som föreningen tar hand om har till exempel omhändertagits av länsstyrelsen och behöver ett nytt hem.

De får också in katter från privatpersoner – som nu även kan låna speciella kattfällor från föreningen. Några fällor finns i Orsa och en nu i Malungsfors.

Vad ska jag göra om jag har en katt i mitt område som strövar runt?

– Kolla först med grannarna för det kan vara så att katten inte alls är hemlös egentligen, säger Susanne Johansson.

Om katten däremot börjar se ut att må dåligt kan föreningen kontaktas omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.