Mjölbaggarna Åsa Martén och Nils Österström inspekterar lägger ägg som blir larver, som blir maskar, som sedan används för att ta fram proteinet. En del maskar får växa till sig och bli nya baggar. Foto: Hannes Forssell/SVT

I Orsa odlas maskar till mat – ”Har testat glass och majonnäs”

Uppdaterad
Publicerad

EU kan inom det närmaste året komma att godkänna insekter som livsmedel. I en nedlagd kättingfabrik i Orsa håller tidigare systemvetaren Nils Österström på att förbereda sitt företag för fullt.

Det prasslar och fnasar från ett hundratal plasttråg i den lilla insektsfabriken. Tiotusentals mjölbaggar, larver och maskar kalasar här på restprodukter från jordbruk i form av kli, maltrester från ölindustrin och rotfrukter. 

Tidigare systemvetaren Nils Österström fick för några år sedan en idé om att utvinna protein ur mjölmaskar. I höstas fick han en investering på knappt tre miljoner kronor vilket gjort att han kunnat flytta till nya lokaler.

Proteinet som företaget framställer är tänkt att användas inom livsmedelsindustrin.

– Vi har testat allt från shakes till äggfri majonnäs och glass, säger Nils Österström.

I klippet berättar Nils mer om framtidsförhoppningar och varför han valt att satsa på insektsbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.