Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mjölbaggarna som Åsa Martén och Nils Österström inspekterar lägger ägg som blir larver, som blir maskar, som sedan används för att ta fram proteinet. En del maskar får växa till sig och bli nya baggar. Foto: Hannes Forssell/SVT

I Orsa odlas maskar till mat – ”Har testat glass och majonnäs”

Uppdaterad
Publicerad

EU kan inom det närmaste året komma att godkänna insekter som livsmedel. I en nedlagd kättingfabrik i Orsa håller tidigare systemvetaren Nils Österström på att förbereda sitt företag för fullt.

Det prasslar och fnasar från ett hundratal plasttråg i den lilla insektsfabriken. Tiotusentals mjölbaggar, larver och maskar kalasar här på restprodukter från jordbruk i form av kli, maltrester från ölindustrin och rotfrukter. 

Tidigare systemvetaren Nils Österström fick för några år sedan en idé om att utvinna protein ur mjölmaskar. I höstas fick han en investering på knappt tre miljoner kronor vilket gjort att han kunnat flytta till nya lokaler.

Proteinet som företaget framställer är tänkt att användas inom livsmedelsindustrin.

– Vi har testat allt från shakes till äggfri majonnäs och glass, säger Nils Österström.

I klippet berättar Nils mer om framtidsförhoppningar och varför han valt att satsa på insektsbranschen.

SVT rapporterade · Kött, vegetariskt eller mjölbaggar – vad kommer du äta i framtiden?

Frågan om framtidens klimatsmarta proteinkällor är het och inom det närmaste året kan EU komma att godkänna insekter som livsmedel. Vad tänker du om framtidens proteinkällor? Dela med dig i chatten – tänk på att hålla god ton.
06.40
Absolut inte mask och larver iaf. Vegetariskt och ekologiskt kött ibland
08.25
Vegetariskt kam jag absolut äta mer av men insekter Nej tack!
08.25
Kommer alltid att äta kött
09.10
Varför ta omvägen via insekter i den ena eller andra formen när man kan servera bönor/linser, gröna bladväxter, en smörgås och potatis plus en och annan morot? Gott och näringsrikt.
13.02
Helst vegetariskt men om insekts-protein går att omvandla till en mer aptitlig form, varför inte - som komplement.
13.02
Kor och får kan äta gräs,det kan inte vi. Från djuren får vi kött, mjölk, ost mm. Miljövänligt och bra. Nej tack till insekter.
13.02
Bönor, Linser och Soja räcker bra, varför blanda in animalier? Låt ungarna lära sej att laga Vegan mat i skolan.
13.02
Jag kommer definitivt att fortsätta äta kött. Har väldigt svårt att tro på att co2 skulle vara boven v g en eventuell uppvärmning, tror mer på solaktiviteten, och var ska vi odla grödor till hela befolkningen? Hugga ner mer regnskog?
Dessutom är vi inte gjorda för veganism, då denna kost måste utökas med diverse vitaminer
14.14
När kalorierna ska ta omvägen via ett djurs mage innan vi får i oss dem så krävs det 10 gånger så mycket odlingsmark i jämförelse med om vi åt växterna direkt. Folk verkar tro att "boskapen" äter luft...

Gräsbetande djur producerar dessutom MYCKET mer metan än den konventionella boskapen.

Tusentals forskare säger alla samma sak, vi måste gå över till växtbaserad kost om vi vill fortsätta leva på planeten. Dags att vakna upp till verkligheten nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer