Åtal har väckts mot två företrädare för matbutiken Orienta i Borlänge. Foto: SVT

Företrädare för Orienta misstänks för brott mot utlänningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Två företrädare för matbutiken Orienta i Borlänge åtalas i Falu tingsrätt för brott mot utlänningslagen.

Två företrädare för matbutiken Orienta i Borlänge misstänks för att tillsammans och i samförstånd haft en anställd utan arbetstillstånd i Sverige.

De åtalas i Falu tingsrätt för brott mot utlänningslagen med yrkan att matbutiken ska betala en särskild avgift på 105 000 kronor.

Åklagaren menar att företrädarna inte vidtagit några åtgärder för att försäkra sig om att den anställda haft rätt att ta anställning.

Bra bevisläge

Åklagare Mattias Ardhe Garrido säger att de fick kännedom om ärendet efter att polisen utfört en sedvanlig arbetsplatsinspektion.

– Bevisläget är gott, det finns väldokumenterat kring att det här bolaget och företrädarna anställt en person som saknat arbetstillstånd i landet, säger Mattias Ardhe Garrido.

Datum för huvudförhandlingen i Falu tingsrätt är ännu inte fastställt.

När SVT Nyheter Dalarna söker en av delägarna för en kommentar svarar han:

– Vi har inte gjort någonting fel. När den anställda kom till butiken för att få anställning hade personen giltig legitimation och vi har betalat allt korrekt till personen, lön, semesterersättning, allting. Från första till sista dagen personen var här, säger delägaren Fuat Ortac.

Enligt Ortac jobbar inte personen kvar på Orienta i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.