En utredning tillsattes direkt efter olyckan. Nu, fem år efter broraset, har förlikning nåtts. Foto: SVT

Förlikning har nåtts – fem år efter broraset i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

I somras var det fem år sedan broolyckan i Ludvika, där en bro plötsligt kollapsade under ett pågående brobygge. Nu har en förlikning nåtts mellan parterna.

Enligt Nya Ludvika Tidning, som först rapporterade om förlikningen, innebär det att dalaföretaget som ritade och byggde ställningen vid brobygget – Britek, ska betala tio miljoner kronor till If Skadeförsäkring. Det har fastställts i en dom i Falu tingsrätt.

– Det är bra för bägge parter att vi hittade en lösning, säger advokat Lars Hag, ombud för Britek, till Nya Ludvika Tidning.

Broraset i Ludvika

Många turer kring olyckan

Arbetsmiljöverkets utredning visade att raset var orsakat av ett konstruktionsfel där själva gjutformen var underdimensionerad. Man utredde ärendet gällande arbetsmiljöbrott, innan förundersökningen lades ner. Man kunde nämligen inte hitta någon enskild som brustit i sådan stor omfattning att det skulle vara straffbart.

Ersättningsprocess

Ersättningsprocessen mellan huvudentreprenören Skanskas försäkringsbolag, If, och ställningsföretaget Britek har drivits vid sidan om utredningen om arbetsmiljöbrott och där är nu är en förlikning alltså nådd.

Vad hände egentligen torsdagen den 13 juli 2017 i Ludvika? Fräscha upp minnet via klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet