Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefen för kvinnosjukvården i Dalarna Agneta Romin: ”Vi ser att det går bra för dom som sätts igång i vecka 41” Foto: Torbjörn Påhlman/SVT, Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Förlossningen i Falun ändrade rutinerna redan i våras – Överläkaren: ”Vi kunde inte vänta”

Uppdaterad
Publicerad

En igångsättning av en överburen graviditet sker idag i Sverige efter 42 fullgångna graviditetsveckor. I flera andra länder i Europa och i USA sker det i vecka 41. Men nu visar resultat från en forskningsstudie att tidigare igångsättningar ökar chansen för barnets överlevnad.

Redan när de preliminära resultaten från studien kom i våras fick förlossningskliniker runt om i landet ta del av dem. När man på förlossningsavdelningen i Falun fick se resultaten valde man att ändra rutinerna för igångsättningar.

– Vi fick veta de preliminära resultaten som talade starkt för att det skulle vara säkrare för barnet att sätta igång förlossningen i vecka 41. Vi trodde inte att resultaten skulle ändras och vi kände att vi hade förutsättningar och resurser att ändra våra rutiner omgående, säger Agneta Romin, chef för kvinnosjukvården i Dalarna.

Ändrade som första region efter två dödsfall

I Dalarna började man med igångsättningar i vecka 41 istället för vecka 42 redan i april i år, som första region i landet.

– Vi hade två dödsfall här i Falun där patienterna ingick i studien. Så det kändes ännu starkare och bidrog till att personalen här var motiverade att göra en förändring. Vi diskuterade och kunde inte se att det fanns någon annan väg. Vi kunde inte vänta med att göra dessa förändringar, säger Agneta Romin.

Nu har kliniken i Falun mer än ett halvår med erfarenhet av igångsättningar i vecka 41, något som kan vara till stor fördel om det blir aktuellt att fler regioner i landet ställer om sina rutiner.

I klippet ovan beskriver Agneta Romin vad man lärt sig av att göra tidigare igångsättningar på förlossningsavdelningen i Falun.

SVT rapporterade · Igångsättningar, fosterrörelser, förlossningsrutiner – ställ dina frågor till experterna

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet