Förslaget: Stopp för husdjur på färdtjänsten och inga resor över länsgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge kan personer som beviljats färdtjänst i Dalarna beställa resor upp till tre mil in i grannlänen för att tillexempel handla eller hälsa på. Men snart kan det vara slut med det.

Cirka en miljon om året kostar dessa resor och de pengarna vill majoriteten i Region Dalarna spara då kollektivtrafiken dras med stora underskott.

Vid regionstyrelsemötet i veckan reserverade sig oppositionen mot förändringen som ska behandlas på regionfullmäktigemötet den 23:e september.

Förslaget till nytt reglemente innebär också stopp för färdtjänst nattetid samt att det inte längre blir tillåtet att ta med husdjur på färdtjänstresan.

– Dock med undantag för ledarhund för synskadade, säger regionrådet Sofia Jarl (C).

För den som behöver åka över länsgränsen kommer möjligheten att boka riksfärdtjänst att finnas kvar, men den resan bokas på annat sätt.

I klippet ovan resonerar regionråd Sofia Jarl (C) och oppositionsråd Elin Norén (S) kring förslaget.

Vad tycker du om det nya förslaget? Kommentera gärna i vår chatt nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.