Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionråd Sofia Jarl (C) och oppositionsråd Elin Norén (S) om förslaget. Foto: SVT/TT

Förslaget: Stopp för husdjur på färdtjänsten och inga resor över länsgränsen

Uppdaterad
Publicerad
Än så länge kan personer som beviljats färdtjänst i Dalarna beställa resor upp till tre mil in i grannlänen för att tillexempel handla eller hälsa på. Men snart kan det vara slut med det.

Cirka en miljon om året kostar dessa resor och de pengarna vill majoriteten i Region Dalarna spara då kollektivtrafiken dras med stora underskott.

Vid regionstyrelsemötet i veckan reserverade sig oppositionen mot förändringen som ska behandlas på regionfullmäktigemötet den 23:e september.

Förslaget till nytt reglemente innebär också stopp för färdtjänst nattetid samt att det inte längre blir tillåtet att ta med husdjur på färdtjänstresan.

– Dock med undantag för ledarhund för synskadade, säger regionrådet Sofia Jarl (C).

För den som behöver åka över länsgränsen kommer möjligheten att boka riksfärdtjänst att finnas kvar, men den resan bokas på annat sätt.

I klippet ovan resonerar regionråd Sofia Jarl (C) och oppositionsråd Elin Norén (S) kring förslaget.

Vad tycker du om det nya förslaget? Kommentera gärna i vår chatt nedan.

SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av färdtjänsten i länet?

Välkomna till SVT Dalarnas chatt. Dela gärna med er av era erfarenheter av färdtjänsten i Dalarna.
13.42
Den erfarenhet jag har av länets färdtjänst är att den får man inte. Min mor, 90 år, har sökt färdtjänst och fått avslag 2-3 gånger trots att hon är både syn och hörselnedsatt, har pacemaker på grund av ett svagt hjärta och har gjort tre knäoperstioner som gör att hon inte kan gå längre sträckor.
Frågan är vem som får färdtjänst då jag känner personer som är betydligt friskare med färdtjänst?!
Vem gör den bedömningen?
15.43
Jag har epilepsi och har blivit avkastad ur buss, två ggr i Avesta o flera ggr på annan ort trots vinter o snö. Privata människor hjälpte mig. Just pga detta har jag ansökt om färdtjänst, överklagat men nej blev det. Lite väl jobbigt att vara tvungen att cykla flera riskfyllda mil. Man är inte alltid så frisk som det ser ut.
15.44
Dom kan väl höja avgifterna istället för att dra in färdtjänst resor
16.29
Hur kan det fortfarande finnas sådana olikheter för Färdtjänsten inom landet. Där som ovan nämnt i Landstinget numera Region Dalarna får åka tre mil över de olika Länsgränserna. Detta, medans som t.ex. i Stockholms län man inte får åka en meter över gränserna. Tänk om denna omnämnda regel om tre mil gällde även här, då skulle många problem vara lösta... Som exempel, man ser nästan Lasse Åbergs Museum från gränsen,, men får icke fortsätta Färdtjänsten dit och även om vi skulle betala fullt pris för denna lilla bit, så får inte Färdtjänstföraren åka över gränsen, om det inte gäller en förplanerad Riksfärdtjänstresa. Måtte det snarast bli likvärdiga regler mellan Landstingen /Regionerna i landet vad gäller Färdtjänsten samt även tilldelning av olika hjälpmedel m.m. - Men det viktigaste av allt, att de med olika begränsande rörelsenedsättningar möjliggörs för att kunna och få leva samt verka som övriga människor i samhället...
16.29
Och här i Malmö har man nyss ändrat så att funktionshindrade också måste betala parkeringsavgift överallt, inklusive i parkeringsrutorna för funktionshindrade. För mig och min son som är funktionshindrad innebär det att samtliga hans assistenter nu måste skaffa samtliga appar för betalning, hålla koll på dessa och vidarebefordra summorna man betalat vid olika tillfällen till vårt assistansbolag för att få ut ersättning. Han själv har nämligen ingen telefon och förstår inte ens vad en parkeringsavgift är. Samtidigt har men ej återställt LSS ännu som utlovat. Vidare har Försäkringskassans regler för bilstöd också förändrats så att nästan ingen längre får hjälp att anpassa sina bilar, om man inte köper en niomannabuss (sant, så absurt är det!) -Överallt ska det sparas på våra svagaste och det är för jävligt!!!!
16.29
Höj istället natt taxan. Sedan dalatrafik tog över blev allt genast sämre. Även dåliga bemötande hos beställningen samt olidliga väntetider.
Så dåligt att än en gång behandla funktionshindrade som barn med utegångsförbud och inte åka för långt ifrån hemmet.
Fixa till de andra bussarna som går med förlust istället.
16.30
Rena vansinnet , dom är på oss svaga hela tiden , dom bara försämrar hela tiden , det blev mycket sämre när region dalarna tog över , o dåligt var det redan före , man blir bara förbannat
07.45
Tanken med färdtjänsten ska väl ändå vara att vi som inte tar oss hemifrån utan den, ska kunna delta i samhället och ha ett så normalt liv som möjligt? Jag antar nu att politikerna även inför att nattbussar läggs ned, att man inte får resa över länsgräns med vanlig kollektivtrafik, samt att husdjur förbjuds i samtliga fordon? Eller är det just enbart de sjuka, de gamla och de funktionshindrade som ska drabbas av nedskärningarna?
07.45
Region Dalarna behöver spara pengar, men öppnar tillnyktrings enheter för fyllerister istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer