• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ilska och förtvivlan – så reagerar ni på färdtjänstförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Vår chatt och våra kommentarsfält i sociala medier har de senaste dagarna överösts av kommentarer kring färdtjänst och Region Dalarnas förslag om att ändra reglerna kring färdtjänst. ”Vi ska kunna delta i samhället och ha ett så normalt liv som möjligt”, skriver Jessika i chatten.

Förslaget till nya regler som upprört känslor i länet innebär bland annat stopp för färdtjänst nattetid och att det inte längre blir tillåtet att ta med husdjur på färdtjänstresan. Man föreslår också att det ska bli slut på färdtjänstresor över länsgränsen och att de resorna istället ska bokas via en riksfärdtjänst istället.

”Hur kan de försämra så för oss?”

I kommentarsfält i sociala medier och i SVT Nyheter Dalarnas egen chatt har hundratals kommentarer kommit in och många är upprörda.

”Hur kan de försämra så för oss. Vi som använder färdtjänst har rättigheter att kunna vara delaktig i samhället som alla andra. Att vi inte ska kunna få ta med oss våra mindre husdjur. Om jag ska till min väninna så tar jag med min lilla hund han sitter i en hundbur. Att man inte ska kunna ta sig hem hem från krogen eller några av sina vänner. Vi kan inte ta nattbussen och att inte kunna ta sig hem från konserter och andra aktiviteter”, skriver en person i chatten.

En annan skriver: ”Som förare åt Dalatrafik vet jag hur mycket det betyder för våra resenärer att kunna ta sig till ett angränsande län många gånger. Det är ett slag i ansiktet mot dessa att göra denna förändring,jag hoppas dom kan hitta andra lösningar att spara pengar på. Det ska INTE gå ut över våra resenärer”

”Nu har det gått för långt”

På vår Facebooksida har också upprörda röster hörts.  ”Så om man är gammal och sjuk så kan man inte ta sin bästa vän hunden med sig. Vad ska man göra av honom då. Pensionen räcker ej för att hyra in hunden på pensionat och man kan ju inte ta sig dit med honom heller om man är beroende av färdtjänst. Nej nu börjar det gå för långt” , skriver en person, ”Ska inte en äldre människa kunna ha möjligheten att göra ngt spontant????” skriver en annan.

Dela dina tankar

Här kan du läsa hela chatten och själv dela dina tankar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.