”50 procent har inte någon försörjning” – Ann-Sofie Andersson om försörjningsstöd och barnfattigdom i Ludvika Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Försörjningsstöd och barnfattigdom ökar – stor ekonomisk belastning för Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

I Ludvika har antalet flyktingar från 2015 ökat de senaste åren, andelen har växt mest i hela Dalarna då många har valt att flytta hit. Något som märks i kön till försörjningsstöd och som inte bara påverkar arbetslösa vuxna utan även barnen i hög grad.

De första två åren är det Arbetsförmedlingen som står för försörjningen genom ett så kallat etableringsstöd. Därefter går ansvaret över till kommunen där man är bosatt om det är så att man inte har någon annan försörjning.

– I december 2017 ökade behovet av försörjningsstöd drastiskt och sedan dess har stödet legat på en hög nivå och vi ser att en stor del av de som går på försörjningsstöd är nyanlända, säger Ann-Sofie Andersson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Ludvika.

Fem år efter flyktingkrisen

Budgetunderskott

För kommunens del innebär det att enhetens budget dras över med många miljoner. Prognosen för 2020 ligger på minus 18 miljoner, nyanlända står dock inte för hela ökningen poängterar Ann-Sofie Andersson.

Problemen handlar inte bara om ekonomi, bristen på arbete har också effekter på det mänskliga planet och när vuxna inte kan försörja sig drabbar det ofta barn. Barnfattigdomen ökar och placeringar i familjehem blir fler och rotlösa tonåringar som inte hittar rätt när de ska navigera i två olika kulturer är baksidan av vad Ann-Sofie Andersson menar är en misslyckad integration från kommunens sida.

– Vi borde ha varit med tidigare i processen. Kommer det en ny flyktingvåg måste vi förstås ta emot dem och ha planerat hur hela integrationen ska se ut och hur vi kan jobba gemensamt med den, det är viktigt tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet