Bo Rudolfsson, (KD) kommunstyrelsens ordförande i Laxå. Foto: Marcus Titus/SVT

Laxå tar emot fler nyanlända än de behöver

Uppdaterad
Publicerad

När nyanlända som behöver hjälp att få bostad skulle fördelas i landets kommuner för nästa år, så anvisade Migrationsverket en person till Laxå. För lite tyckte kommunen, som nu ska ta emot 30 nyanlända med uppehållstillstånd.

Totalt bedömer Migrationsverket att 7 500 nyanlända med uppehållstillstånd behöver hjälp att få bostad i Sverige nästa år. 158 av dem hänvisas till kommuner i Örebro län.

Migrationsverket tar bland annat hänsyn till tidigare års mottagande när de gör sin preliminära fördelningslista, men det är upp till kommunerna och landets länsstyrelser att fastställa en lista.

Fem år efter flyktingkrisen

Laxå tar emot fler

En sådan lista har Länsstyrelsen i Örebro län nu tagit fram med hjälp av kommunernas egna önskningar. Störst förändring är det i Laxå, som alltså tar emot 30 istället för en.

– Den organisation vi har kräver ett visst antal, för att hålla verksamheten igång. Vi vill fortsätta med vår modell, att ta emot och ha som målsättning att minst 50 procent av dem vi tagit emot är kvar i kommunen också efter två år. Vi vill att de ska skaffa jobb, barm och villa här, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande.  

Ingen annan kommun tar emot fler än Migrationsverkets förslag, men för att Laxå skulle kunna få fler så tar Örebro, Kumla och Degerfors emot färre.

Migrationsverket uppskattar att det i Örebro län nästa år väntas bosätta sig sammanlagt 503 nyanlända som fått uppehållstillstånd, men det är alltså 158 som behöver hjälp med boende, övriga ordnar det på egen hand.

Så här många personer ska länets kommuner ta emot och ordna boende till:

Askersund: 17

Degerfors: 4 (två färre än förslaget)

Hallsberg: 3

Hällefors: 0

Karlskoga: 11

Kumla: 12 (fem färre än förslaget)

Laxå: 30 (29 fler än förslaget)

Lekeberg: 14

Lindesberg: 0

Ljusnarsberg: 0

Nora: 9

Örebro: 58 (22 färre än förslaget)

Totalt i länet: 158

Källa: Länsstyrelsen och Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet