Som chef för arbetsmarknads- och integrationsenheten i Laxå kommun har Jessica Vidberg under lång tid arbetat enträget för att integrera nyanlända så snabbt som möjligt. Foto: Martin Wik

I Laxå integreras nyanlända i raketfart – få har bidrag efter etableringen

Uppdaterad
Publicerad

Sett till sin befolkningsmängd är Laxå den kommun i Sverige som tagit emot flest flyktingar under 2020. Men det stora flyktingmottagandet i kommunen började inte i år. Och för att klara utmaningen med att integrera och få nyanlända i arbete har man valt en egen väg. Den innebär att se vinsten – och individen.

Laxå har under flera år arbetat aktivt med att få nyanlända att stanna kvar i kommunen efter det att etableringstiden på två år löpt ut. Men den ambitionen ställer krav på en snabb integration och att de nyanlända snabbt kommer i en sysselsättning som inte tömmer den kommunala plånboken. Och integrationsstrategin – den har gett resultat.

– Jag skulle tippa på att vi snittar på tre till fyra år. Man brukar prata om åtta till tio år, säger arbetsmarknads- och integrationschefen Jessica Vidberg.

Spela klippet och hör henne berätta om kommunens integrationsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet
Mer Örebro
Mer Nyheter