Första längdspåret med ny snö öppnar

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen öppnade säsongens första längdskidspår i Dalarna med nyproducerad konstsnö. Många andra anläggningar har dock gått över till att spara snö från vintern innan – för att garantera att skidspåren öppnar för säsongen.

Vid anläggningen Kläppen i Sälen var det på fredagsmorgonen 18 grader kallt. Men det var premiär för längdskidåkningen så en del riktiga entusiaster trotsade kylan när vintersäsongens första längdspår med nyproducerad konstsnö i Dalarna öppnade.

– Det blev tight med temperaturerna att hålla det man har lovat, säger Gustav Eriksson, vd för Kläppen Ski Resort.

”Får hållas på halster”

Och det var på gränsen att premiären skulle bli av i dag, på grund av den varma hösten. 600 meter får premiäråkarna samsas på även om spåret troligen förlängs upp till åtta kilometer de närmaste dagarna.

– Man får hållas på halster. Men jag har ju hållit på det här i hela mitt liv så man får anpassa sig, säger Gustav Eriksson.

Idre satsar på sparad snö

Men flera anläggningar i Dalarna resonerar annorlunda. Idre storsatsar sedan flera år på att istället spara snö från vintern innan för att kunna lägga ut på hösten.

Totalt sparade anläggningen 260 000 kubikmeter snö som också räcker till tre alpina backar. Där har det gått att åka längdskidor i sex veckor nu.

– Vi satsar ju att vara först, säger Tommy Halvarsson vid Idre fjäll.

Massor smälte bort

Den sparade snön i Idre kostar närmare tre miljoner kronor. Den här säsongen började dessutom dåligt med att massor av utlagd snö smälte bort när det blev rena sommarvärmen just när snön lagts ut.

Men det ändrar inte taktiken.

– Vi hade otur i år men det har varit fint flera andra höstar så vi kommer att fortsätta med det här, säger Tommy Halvarsson.

Och kanske följer flera anläggningar efter om klimatet blir ännu mildare framöver.

– Vi är inte där än med att spara snö. Det kostar ju en del men vi satsar på att ha ännu fler snökanoner för att kunna vara snabba. Men vi följer ju utvecklingen, säger Gustav Eriksson vid Kläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.