Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I går vaknade min man av en explosion” – hör mammorna i Falun som firar nyår långt ifrån sina män, som är kvar i kriget i Ukraina. Foto: Niko Ago/SVT

Ukrainska familjer firar nyår i Falun: ”Längre vistelse här än vi trodde”

Uppdaterad
Publicerad

De lämnade hals över huvud Charkiv i Ukraina när Ryssland anföll hemlandet den 24 februari och via Polen hamnade de i Falun. Nu förbereder sig tre ukrainska mammor och deras fyra barn på att fira nyår långt ifrån sina familjer, män och pappor.

De tre ukrainska familjerna, tre kvinnor och fyra barn, bor i Falun och förbereder sig för att fira nyår och julafton. Ja, i Ukraina firar man i den ordningen. Först nyår och den 7 januari juldagen.

”Firar här istället för med våra män”

– När vi kom hit trodde vi att det är bara några månaders flykt och sedan återvänder vi till Ukraina. Men tyvärr blev lite längre vistelse här. Nu firar vi här i stället för att vara med våra män, familjer nära och kära i hemlandet säger Halyna Herashcenko.

Hon och vänninorna Anna Romankova och Inna Onyshcenko har alla tre fått jobb och barnen går i skolan.

Lätt att skriva – svårt att prata

– Det är lättare att läsa och skriva på svenska men lite svårare att prata säger Mikhailo, 9 år gammal och stolt börjar att läsa på svenska medan 11 årige Eva skriver brev till jultomten där hon önskar skridskor för att åka med mamma.

• Drygt 50.000 ukrainare har enligt Migrationsverket sökt skydd i Sverige fram till den 5 december.

• Enligt UNHCR:s statistik från början av december, har 14 miljoner ukrainare lämnat sina hem som en följd av Rysslands invasion av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter