Första spadtaget för kombinerad förskola och äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen togs det första spadtaget på Balders hage i Avesta för en kombinerad förskola och ett äldreboende i samma byggnad.

– Vi tror att man kan ha utbyte av varandra, att de äldre kan titta ut och se när barnen leker. Eftersom personalen kommer ha en del gemensamma utrymmen tror vi också att det blir samarbeten mellan äldreomsorgen och förskolan, att det kommer utvecklas av sig själv, säger omsorgsstyrelsens ordförande Sussie Berger (S).

Kombinerade förskolor och äldreboenden finns på flera platser, bland annat i Falun, och under projektets gång har man åkt ut till dessa verksamheter för att se hur de jobbar och ta lärdom av dem.

– Vi var och tittade i Haninge och Falun hur det hade utvecklats där och det var bara positivt. Det kommer kunna bli mycket spännande möten mellan äldre och barn och det tror jag är till nytta för dem alla, säger bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg (S).

”Barn och äldre en bra kombination”

Det är det kommunala bostadsbolaget Gamla Byn tillsammans med Byggpartner som genomför projektet och Gamla Byns ordförande, Laila Borger (S), ser med positiva ögon på projektet.

– Det här är ett spännande projekt tycker jag och jag ser det bara positivt. Utifrån de rapporter som gjorts, där man har gjort studiebesök, har man bara sett fördelar med det här. Jag tror att barn och äldre är en bra kombination, säger hon.

160 miljoner kronor

Bygget ger kommunen fyra nya avdelningar vilket innebär 36 nya äldreboendeplatser. Projektet kommer att kosta Avesta kommun cirka 160 miljoner kronor och planeras stå färdigt vid årsskiftet 2019/2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.