Förstagångsväljaren Adam Hök i Mora: ”Du kan inte klaga om du inte röstar”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 12 300 unga i Dalarna får rösta för första gången i höst – det är en ökning från förra valet med nästan 2 000 personer.

– Du kan inte klaga på någonting om du inte röstar, för då har du inte sagt vad du tycker, säger förstagångsväljaren Adam Hök. 

De som hunnit fylla 18 sedan valet 2018 är nu röstberättigade och får delta i höstens val. I Dalarna beräknas ungefär 12 300 personer få rösta för första gången, det är ungefär lika många förstagångsväljare som i valet 2014. I valet 2018 var den väljargruppen något mindre, cirka 10 500.

Majken Brook, Adam Hök, Linn Almlund Ek och Isac Hammar är några av de dalaungdomar som ska rösta för första gången i höst.

Valet 2022 Mora

SVT Dalarna åkte till Mora gymnasium för att höra deras tankar inför valet och hur enkelt eller svårt det är att få koll på vad de olika partierna står för.

I videon: Här får förstagångsväljarna i uppgift att para ihop partier med olika vallöften hämtade från partiernas hemsidor.

Fler förstagångsväljare i Sverige

I hela landet beräknas antalet förstagångsväljare öka och bli ungefär 430 000 personer.

Valet 2018 utgjorde förstagångsväljarna fem procent av antalet röstberättigade, nu inför årets val beräknas de utgöra nästan sex procent.

Trots ökningen är antalet förstagångsväljare betydligt färre än 2010, då utgjorde väljargruppen över sju procent av antalet röstberättigade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Mora

Mer i ämnet