Rättegången hölls vid Mora tingsrätt under torsdagen. Dom väntas 24 januari. Foto: Tobias Enmark/SVT

Försvaret: Ingen ”tokkörning” vid dödsolyckan i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret menar att händelsen där en 14-årig flicka dog efter att ha blivit påkörd inte föregicks av någon ”tokkörning”. Den åtalade 50-åringens advokat vill att hans klient sätts på fri fot.

50-åringens försvarsadvokat har hållit sitt slutanförande. Han säger där att dödsolyckan inte föregicks av någon ”tokkörning” av typen fel sida om trafikdelare, på trottoarer eller något liknande.

Dök upp plötsligt

Försvarsadvokaten uppger att det faktum att flickan dök upp väldigt plötsligt gjorde att det var oundvikligt att hon blev påkörd. Att flickan tycks ha stannat eller till och med vänt på vägen gjorde situationen ännu svårare.

Hur kunde det hända?

– Alla som varit med viltolyckor vet hur snabbt det kan gå, och på den sekund som är normal reaktionstid hinner bilen röra sig 16 meter redan om man kör i 60 km/h, det vill säga innan man ens hinner trycka på bromsen. Det betyder att den åtalade kanske inte kunde undvikit att köra på flickan ens om han kört i 60 km/h, säger försvarsadvokaten.

Inga prover visar alkoholpåverkan

Det finns inga prover eller analyser som visar på någon alkoholpåverkan, enligt försvarsadvokaten. De två öl som hans klient druckit borde ha gett honom en promillehalt på 0,5 direkt efter intaget. En vuxen man med den kroppsvikt som den åtalade har förbränner 0,15 promille per timme, så därför bör han ha hamnat under den godkända promillegränsen på de cirka 2,5 timmar som gått mellan intaget av ölen och tidpunkten för kollisionen, hävdar försvaret.

Erkänner olovlig körning

Avsaknaden av körkort har ingen betydelse för bedömningen av vårdslöshet i själva körningen, hävdar försvarsadvokaten vidare. Omkörningen av lastbilen skedde dessutom på en plats där det inte finns något omkörningsförbud och 50-åringen ska känna till den här vägen väldigt väl.

Den olovliga körningen erkänner dock mannen.

Rätten säger att domen ska meddelas 24 jan kl 14 och att den 50-årige mannen ska vara kvar i häkte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet