Planerna på en vindkraftspark på Ripfjället har väckt stor ilska.

Försvarsmakten säger nej till vindskraftspark på Ripfjället

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten fortsätter att säga nej till bygget av en vindkraftspark på Ripfjället i Malung-Sälens kommun.

Några av de planerade verken i parken skulle ha stått på den värmländska sidan, något som Torsby kommun nyligen sagt nej till. En linje som fler nu verkar följa.

Det är Falu-kuriren som tagit del av yttrandena gällande bygget som skulle lämnas in av allmänhet och organisationer senast den 31 augusti i år.

Vindparken på Ripfjället

Sedan dess har myndigheter åter igen fått uttala sig om ärendet. Där säger Försvarsmakten fortsatt nej till byggnationerna.

Inte okej med vindkraft i lågflygningsområde

SVT Dalarna har tidigare berättat om Försvarsmaktens inställning till Ripfjället och där de formella yttrandena nu bekräftar myndighetens inställning till byggnationerna.

Anledningen är att området där bygget planeras tillhör ett av fem områden i Sverige som försvaret använder för lågflygning – och där vindkraftverk kan innebära problem när områdena används.

Enligt yttranden som tidningen tagit del av skriver Försvarsmakten att bygget bland annat skulle ”riskera en påtaglig skada på området av betydelse för totalförsvarets militära del”.

Försvaret ska också ha motsatt sig att vindkraftbolaget själva gjort en bedömning av läget å försvarets vägnar, en bedömning som försvarsmakten anser att bolaget inte kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet