– Jag gissar att de är på väg ut i detta nu, säger Mats Öhman presstalesperson polisregion Bergslagen. Foto: Patrik Qvicker

Efter polisens begäran – Försvarsmakten ska övervaka gränsen till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen beslutades att Försvarsmakten ska stödja polisens arbete med gränsövervakningen mellan Norge och Sverige. Det efter en begäran från polisen då Sverige infört krav på uppvisat negativt covid-19 test vid inresa. Det gäller åtta specifikt utpekade vägar i Värmland och Dalarna.

– De utför samma jobb som vi gör och bistår med personal. Vi har inte resurser att bevaka alla vägar, då är det mycket annat som inte blir gjort. Det är speciella tider det vet vi alla, säger Mats Öhman presstalesperson polisregion Bergslagen.

Upprätthåller tillfälligt inreseförbud

Det rör sig om åtta vägar i Värmland och Dalarna, så kallade gränsövergångar, som polisen inte bevakat tidigare.

Coronaviruset i Dalarna

”Vi har förmågan, gripbara förband och dessutom personal med lokalkännedom”, säger Magnus Lüning, operationsledare vid Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

”Jag gissar att de är på väg ut nu”

Ansvaret ligger fortfarande hos Polismyndigheten, men med stöd från Försvarsmakten kommer polisen få hjälp med observationer, dokumentation och återrapportering om personer korsar gränsen. Personal ur hemvärnet och anställda soldater kommer att bistå polisen fram till den 14 februari.

– Jag gissar att de är på väg ut i detta nu, säger Mats Öhman presstalesperson polisregion Bergslagen.

Från och med lördag måste utländska medborgare som vill resa in i Sverige visa ett negativt coronavirustest. Beslutet togs efter en begäran av Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet