Se hela intervjun med Vegard Einan (H), statssekreterare i Arbetsmarknads och socialdepartementet. Foto: TT

Norska regeringen om arbetspendlarna: Vi tittar på lösningar

Publicerad

Den norska regeringen arbetar nu tillsammans med arbetsmarknadens parter för att hitta en lösning för de gränspendlare som inte kan ta sig till sina jobb.

– Vi ser på olika lösningar för inkomstersättning, säger Vegard Einan (H), statssekreterare i Arbetsmarknads och socialdepartementet.

För många gränspendlare har det varit en omtumlande tid sedan Norge stängde gränsen för alla utom vårdpersonal och personer med så kallat samhällskritiska jobb.

Många har valt att bosätta tillfälligt i Norge för att kunna ta sig till sina jobb, andra har tagit semester eller stannat hemma utan att veta om de kommer att få någon ersättning för den uteblivna lönen.

Inget besked ännu

Nu meddelar det norska Arbetsmarknads- och socialdepartementet att man arbetar för fullt för att hitta en lösning.

– Vi arbetar tillsammans med arbetsmarknadens parter för att se hur vi kan lösa det, säger Vegard Einan (H), statssekreterare i Arbetsmarknads och socialdepartementet.

När kommer det något besked?

– Jag kan inte ge några löften, men vi jobbar intensivt för att hitta lösningar både för de enskilda och företagen.

”Många hänsyn att ta”

Som SVT rapporterat tidigare vädjar nu norska gränskommuner till regeringen att undanta de svenska dagpendlarna och låta dem passera gränsen, men några sådana löften kan Vegard Enar inte ge.

– Diskussionen förs, men regeringen har många hänsyn att ta. Det viktigaste är att skydda befolkningen från smitta, säger han.

Se hela intervjun med Vegard Einan i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.