Jimmy Lindkvist från Åmotfors har blivit tvungen att välja mellan jobbet och familjen, sedan Norge stängde gränsen. – Tankarna går, ska jag åka hem till familjen? Men hur ska jag få pengarna att gå runt? Foto: NRK/Ann-Kristin Mo

Jimmy från Åmotfors flyttade till jobbet i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Lindkvist från Åmotfors är en av de svenskar som valt att tillfälligt flytta till Norge för att kunna fortsätta jobba.

Han saknar familjen men är orolig för hur ekonomin skulle gå ihop om han stannade hemma.

– Alternativet hade ju varit att vara hemma och inte veta om jag skulle få någon lön, säger han.

Sedan Norge stängde gränsen för alla utom pendlare med samhällskritiska jobb har valet för många gränspendlare varit att antingen bosätta sig tillfälligt i Norge eller vara utan inkomst.

Enligt norska myndigheter ger gränsstängningen inte rätt till någon ersättning, och det är heller inte aktuellt att betala ut lön till de som inte kan ta sig till sina jobb.

Ordnat bostad

Många företag har uppmanat sina anställda att ta ut semester, medan andra har gjort som Hydro Extrusion i Magnor och ordnat bostad åt de svenska anställda på den norska sidan.

– Tjugo procent av våra anställda kan inte längre korsa gränsen för att resa till jobbet och det får så klart stora konsekvenser, säger Morten Bråten, vd på Hydro Extrusion i Magnor.

Jimmy Lindkvist från Åmotfors har nu tillfälligt bosatt sig i Magnor.

– Tankarna går, ska jag åka hem till familjen? Men hur ska jag få pengarna att gå runt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.