Här skulle en tysk invasion stoppas – försvarsområde i Särna kan bli fornlämning trots sin ringa ålder

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Dalarnas största försvarsområden i Särna kan bli en fornlämning. Området byggdes på 1940-talet under andra världskriget som försvar mot en eventuell invasion av tyska trupper från det ockuperade Norge.

Området är egentligen för ungt för att skyddas av kulturmiljölagen – men länsstyrelsen Dalarna tycker annorlunda.

När Tyskland intog Norge 1940 så var hotet mot Sverige uppenbart och på nära håll längs den svenska gränsen mot grannlandet i väst. Försvarsanläggningar restes, bland annat i Särna, och står kvar än i dag.

Särna skans 211 som området heter var snudd på rivningshotat på 1990-talet. Men sedan 1998 ingår det i ett skogs- och försvarsmuseum i Särna.

– Egentligen så är det objekt eller platser som är resta innan år 1850 som brukar betraktas som en fornlämning, men vi tycker Särna skans är så pass unikt, säger Britt-Marie Hägerman på Länsstyrelsen Dalarna.

Beslut i början av år 2022

Nu kan området dock skyddas ytterligare när arkeloger varit på plats och undersökt lämningarna. 350 objekt har hittats och registrerats kring kulsprutevärnen och bunkrarna.

Länsstyrelsen inväntar nu en rapport som ligger till grund för länsstyrelsens beslut. Förhoppningen är att kunna betrakta platsen som en fornlämning inom kort.

I klippet: Följ med till Särna skans och se området som nu kan bli skyddad fornlämning.

Stora stenar i granit lades ut som en försvarslinje och skulle hindra tyskarnas pansarvagnar från att ta sig in i Sverige från det norska hållet. Foto: Sofie Lind/SVT

Fakta om Tysklands ockupation av Norge

Tyskland invaderade Norge den 9 april 1940.

Landet blev ockuperat under resten av andra världskriget till Tysklands kapitulation den 7 maj 1945.

Som mest fanns över 400 000 tyska soldater i landet.

Källa: Nationalencyklopedien, Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.