Sofia Jarl (C) om förtroendet: ”Orimligt att dalfolket ska vänta på operationer för vi ska ta hand om patienter från andra regioner” Foto: Karl Barrsjö/SVT

Mätning: Förtroendet för regionens hantering av coronapandemin lägst i landet

Publicerad

I en undersökning gjord av Sveriges kommuner och regioner (SKR) har folket i Dalarna lägst förtroende för hälso- och sjukvårdens hantering av coronapandemin, i Sverige. Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Sofia Jarl (C) menar att diskussionen om fjällen och liten kapacitet för testning kan vara förklaringar.

Undersökningen gjordes i oktober-november 2020 och visar blandannat att 54 procent av Dalfolket ställer sig positivt till sjukhusvårdens väntetider, 68 procent till sjukvården i helhet och 66 procent till hanteringen av coronapandemin.

– Att människor har den här upplevelsen måste vi ta på allvar och göra någonting åt. Men när undersökningen gjordes hade vi diskussioner om fjällen inför semesterperioden och vi hade problem med tillgånger på tester, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Dalarna.

Regionen med högst förtroende i Sverige är Västerbotten med 82 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.