Foto: SVT

Fortsatt kritik mot trafiksituationen i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Vägen genom Falun är för farlig enligt många trafikanter. Många vittnar om flera olyckstillbud och förra fredagen blev en kvinna på cykel påkörd av en bil då hon skulle korsa vägen.

Lagom till skid-VM 2015 byggdes ett nytt resecentrum i Falun och vägar och gator byggdes om.  För snart två år sedan invigdes den nya genomfarten efter ombyggnaden. Eller den väg, som enligt stadsplanerarna, inte alls är någon genomfart, men där de flesta trafikanter är av en annan åsikt. Det handlar om Korsnäsvägen mellan Folkets hus och Järnvägsstationen.

”Det är åt helvete”

Tidigare var vägen tvåfilig i båda riktningarna och det fanns en gångtunnel under vägen där man kunde gå eller cykla mellan centrum och Tiskenparkeringen / Strandvägen. Numera är vägen enfilig på vissa sträckor och gångtunneln har ersatts av ett övergångsställe. Trafikanter och boende i närheten vittnar om många olyckstillbud och förra fredagen blev en kvinna på cykel påkörd av en bil då hon skulle korsa vägen.

– Det är åt helvete, det är trångt och det blir stopp vid rondellerna, säger Annika Markus som kommer på cykel när vi träffar henne.

– Det var mycket bättre innan ombyggnaden och då fanns det också en gångtunnel här.

Annika kommer i sällskap med Maud Nordström som instämmer i kritiken. Maud brukar också köra bil här.

– När vägen blir enfilig svänger bilarna in framför en så det är bara att tvärstanna, säger hon.

– När man ligger i rätt fil så ska dom vänta.

– Jag tycker att det är alldeles för trångt här, man blir pressad.

Yrkesförare undviker vägen

Även yrkesförarna är kritisk till trafikplaneringen i centrala Falun. Ambulansförare som SVT pratat med säger att dom – när det är bråttom – försöker undvika Korsnäsvägen i rusningingstid, då det brukar vara mycket trafik och köer där.

De som ska passera Falun ska – enligt planerarna – åka runt stan. Ska man från t ex Borlänge till Gävle är det skyltat Hanröleden till brandstationen och sedan Lugnetleden. Men de allra flesta väljer den betydligt kortare genvägen (Korsnäsvägen) genom stan.

Trafikflödet ska ses över

Kommunalrådet Susanne Norberg (S) säger i en kommentar att arbetet med trafikplaneringen i centrala Falun ännu inte är klart och när det blir det ska man se över trafikflödet, alltså var och när trafikanterna åker. Hon påpekar också att – åtminstone de största – partierna varit eniga i besluten som gäller trafiken i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.