Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi ser över avtalet med företaget” – Säters kommunalråd och enhetschefen inom hemtjänsten berättar om hur situationen ser ut med trygghetslarmen i Säters kommun. Foto: SVT

Fortsatt oro efter teknikstrul med trygghetslarm

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetslarmen har inte fungerat och det har tagit timmar för en person som larmat att få hjälp.

Nu ska larmen fungera igen – men det är fortsatt oro bland dalakommunerna efter allt teknikstrul.

I en dryg veckas tid har hundratals personer i Smedjebacken, Säter, Vansbro, Gagnef och Malung-Sälen med trygghetslarm från Tunstall fått räkna med att larmen inte fungerar eller att det tar timmar innan hjälpen kommer. Det efter ett byte av it-plattform från larmföretaget.

– Det minsta kravet är att företagets ska ta de kostnader som vi har åkt på, säger Mats Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Säter.

Tog ett dygn innan en person fick hjälp

I Malung-Sälens kommun tog det runt 24 timmar innan personal fick veta att en person larmat – i det fallet gick allt bra.

En annan person ramlade och fick vänta på golvet i tre timmar innan hjälp kom.

Trots att larmföretaget Tunstall säger att larmen ska fungera – så litar inte dalakommunerna på det och har satt in extra tillsyn. I Säter ser kommunen över om de kan avsluta avtalet med företaget och kommunen kommer även kräva skadestånd.

SVT Nyheter Dalarna har sökt företaget utan att komma i kontakt med dem. Tidigare har företaget sagt till SVT att de kommer att gå igenom respektive fall med kommuner och kunder och titta på avtalen, men kan inte kommentera saken mer än så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer