Smittspridningen ökar för femte veckan i rad, hör smittskyddsläkaren om tredje vågen. Foto: Torbjörn Påhlman/TT

Smittspridningen i Dalarna ökar för sjätte veckan i rad: ”Behöver fortsätta vara försiktiga”

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte veckan i rad ökar smittspridningen av covid-19 i Dalarna. I ungefär hälften av länets kommuner tenderar situationen att förvärras, det konstaterar biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund. – Vi behöver fortsätta att vara försiktiga, säger hon.

Folkhälsomyndighetens tillfälliga stopp av Astrazeneca-vaccinet har hittills inte fått några större effekter i Dalarna, konstaterar Dalarnas vaccinationsamordnare.

– Tanken var att vaccinera personal på sjukhus den här veckan och vi hade en begränsad mängd. Målet är fortfarande att vara klar till midsommar, men det kommer nog dra ut på tiden, säger Region Dalarnas vaccinsamordnare Olof Ehrs.

Personalen som skulle vaccinerats men inte fick var relativt få, eftersom regionen valt att vaccinera få i taget då erfarenheten visat att relativt många av de vaccinerade drabbats av biverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.