Fortsatt stigande flöden i dalafjällen

Uppdaterad
Publicerad

De översvämmade älvarna i norra Dalarna fortsätter att stiga.

Efter häftiga lokala regnskurar på tisdagskvällen blev det ny fart på fjällfloden i norra Dalarna. Alla de stora översvämmade älvarna har stigit en ytterligare runt en decimeter det senaste dygnet.

Ännu är det bara små materiella skador i området men fortsätter det att stiga kan det bli bekymmer på flera håll. Den som då drabbas allra först är Malte Martinsson i Sörsjön. Hans hus ligger alldeles intill Fuluälven.

Vårflod i Gävledalaområdet 2014

– Blir det regn och varmt hela dygnet kommer det att stiga, säger Malte Martinsson.

På onsdagen var det någon decimeter kvar innan vattnet når hans hus. Han har millimeterkoll på nivåerna i Fululäven. Han vet precis var gränsen går innan vattnet strömmar in.

– Först kommer det in i matkällaren och sedan blir det i garaget. Det brukar följa med massor av smuts också så det är bäst att jag håller mig hemma och har koll, säger han.

Efter att älvarna fortsatt att stiga har viss evakuering av materiel startat i områdena kring Sörsjön och vid Västerdalälven i Sälen och Lima.

Men det är osäkert om översvämningarna når de riktigt kritiska höjderna. SMHI:s klass ett varning för fortsatt höga och stigande flöden står fast i Dalafjällen, men det är oklart hur mycket regn som kommer de närmaste dagarna – något som avgör hur häftig snösmältningen och vårfloden från fjällen faktiskt blir.

– Det är ju massor av snö kvar i fjällen som ska hit. Jag måste ha koll så jag blir nog här i närheten framöver, säger Malte Martinsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårflod i Gävledalaområdet 2014

Mer i ämnet