Kraftig vårflod i Dalafjällen väntas

Uppdaterad
Publicerad

Vårfloden har dragit igång på allvar i fjälltrakterna, älvarna stiger oavbrutet och vattennivåerna är redan högre än de senaste åren.

– Det har stigit med en decimeter sedan i förrgår, säger Rolf Lewin som har fritidshus i Sörsjön.

Snön ligger fortfarande meterdjup på sina håll i Dalafjällen. Men högsommarvärmen har kommit också dit och vårfloden har nu tagit ordentlig fart.

Vårflod i Gävledalaområdet 2014

De första att märka av det är de som har hus i Sörsjön i Västerdalarna precis vid Fuluälven – där har de blykoll på vattnet.

– Jag satte ner en pinne i vattenbrynet för två dagar sedan. Nu har det stigit en decimeter sedan dess, säger Rolf Lewin från Gävle som har fritidshus i Sörsjön.

SMHI utfärdade på tisdagen en klass ett varning i Dalafjällen och på sina håll är det redan mer vatten än de senaste årens vårfloder.

I området söder om Sälen har Västerdalälven stigit ordentligt. Flera campingplatser ligger under vatten och även delar av Vasaloppsstarten.

Det är ändå främst Fuluälven och Görälven som stiger kraftigt just nu. Det är barmark nere i dalgångarna men smältvatten forsar ner från både området runt Fulufjället och även från Sälenfjällen.

Det är viss oro för fjällfloden men älven har ännu inte nått de mest utsatta fastigheterna.

– Det måste stiga tre decimeter till innan det når huset, säger Rolf Lewin. Det kan gå ända upp till husets trapp när det är vårflod, säger Rolf Lewin.

Det har regnat till och från det senaste dygnet, det vänts mer nederbörd de närmaste dagarna och runt 20 grader varmt, så SMHI tror att flödena runt Dalafjällen kommer att stiga flera dagar framöver.

De rutinerade i Sörsjön är beredda – om det skulle bli kris.

– Ja, det är vi. Det är många gånger vi varit beredda på att sticka härifrån om vattnet stiger snabbt. Men det ser ändå ganska bra ut nu, säger Rolf Lewin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårflod i Gävledalaområdet 2014

Mer i ämnet