Från fallfärdig till fin – här är historien om världens största dalahäst

Uppdaterad
Publicerad

Resan har varit lång och brokig för dalahästen vid köpcentret intill riksväg 70 och riksväg 68 i Avesta. Invigningen skedde i bitande kyla den 13 december 1989. Den 13 meter höga och 68 ton tunga hästen väckte stor uppmärksamhet och går då som nu under epitetet världens största dalahäst.

Men väder och vind har tärt hårt på dalahästen genom åren.  I mars 2017 var det så illa att hästen helt byggd i betong riskerade att spricka itu.

– Den ser väldigt illa ut, måste jag säga. Den är inte lika fin som i början heller. Färgen har blivit så blekt det syns knappt att den är röd, sa Anette Hedberg från Avesta, till SVT Nyheter Dalarna i intervju då.

Livstiden närmade sig sitt slut

I maj 2017 dömde ett betongföretag ut den ståtliga hästen. I sin analys sa man att betongens livstid närmade sig sitt slut och att konstruktionen av hästen var fel, vilket orsakat sprickbildningen. Företaget skrev också att de ”tycker att det hedrar ägaren att denne inte planerar att avhjälpa de obotliga problemen”.

Kommunen tog över ansvaret

Men i september 2018 meddelande Avesta kommun att hästen skulle rustas och att kommunen tar över ansvaret från den dåvarande ägaren, ett danskt fastighetsbolag. Den 2 oktober 2019 kunde dalahästen återinvigas av bland annat kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DALAHÄSTEN I AVESTA

Mer i ämnet