Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Nu ska dalahästen i Avesta rustas – kommunen tar över

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden ser ljus ut för den stora dalahästen vid riksvägen i Avesta. Nu meddelar kommunen att hästen ska rustas och att kommunen tar över ansvaret för den.

Färgen är flagad och betongen sprucken på världens största dalahäst som står i Avesta, intill riksvägen. Under våren 2017 rapporterade SVT Dalarna att det danska fastighetsbolaget Fastighetsnabben, som äger hästen, inte hade några planer på att rusta upp den.

Avesta kommun har varit bekymrade men har inte kunnat göra någonting åt förfallet, då de inte själva varit ägare. Förrän nu.

”Har engagerat och förargat”

På fredagen meddelar kommunalrådet Lars Isacsson (S) att hästen ska rustas och att kommunen tar över den.

– Det känns jättebra. Det är är något som har engagerat och förargat många avestabor att den varit i så dåligt skick. Den är något man varit stolt över, men som mer har känts som en skamfläck, säger han och fortsätter.

– Det här har varit vår utgångspunkt hela tiden. Vi har varit tydliga med att det varit deras ansvar, men vi har sagt att vi vill ta över och sköta underhåll.

Tas över för en krona

Efter att fastighetsbolaget rustat och målat hästen ska den besiktas av kommunen för att sedan tas över för en krona.

– För Avestas skattebetalare har vi ett bra avtal. Vi betalar en krona när den är rustad och målad och vi har kontrollerat att den är i bra skick, säger Isacsson.

Ska vara klar 2019

Senast den 1 oktober 2019 ska hästen vara rustad och klar.

– Men gärna så snart som möjligt såklart, säger Isacsson.

Och nu finns en långsiktig plan för hästens framtid.

– Jag tror det blir bra för båda parter. Nu får vi ta det långsiktiga ansvaret. Om man har ett årligt underhåll så slipper vi se att det blir såhär igen, säger Lars Isacsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DALAHÄSTEN I AVESTA

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter