Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad planeras i området där Orsa rovdjurspark varit? SVT:s reporter svarar på tre frågor om vad som händer i området just nu. Foto: Sofie Lind/SVT

Från isbjörnar till skidåkare – det här planeras nu istället i Grönklitt

Publicerad

Ägarna till Orsa Grönklitt vill så snart som möjligt påbörja nya verksamheter där rovdjursparken tidigare varit. Hör här om planerna.

Parken stängdes år 2022 då den i flera år gått med ekonomisk förlust. Johan Sares, VD för Orsa Grönklitt, ser dock positivt på planerna framåt – och är också noga med att hylla personalen som arbetat i djurparken.

– Vi tycker att det har gått bra med avvecklingen. Jag måste lyfta personalen i rovdjursparken för deras situation har inte varit enkel där de arbetar med sitt kall och samtidigt driver ett avvecklingsarbete. Det är inte okomplicerat och vi har också fått bra hjälp av andra parker.

Men vilka planer finns det för området nu och vad behövs göras innan det kan bli verklighet? Vår reporter Sofie Lind berättar mer i klippet om hur läget ser ut.

DET HÄR ÄR ORSA ROVDJURSPARK

Parken öppnade år 1986 och hette då Orsa björnpark, som till en början drevs av Orsa kommun och därefter av dåvarande Grönklittsgruppen (idag Orsa Grönklitt Friluftsanläggning AB).

• I djurparken fanns hägn för brunbjörn, kodiakbjörn, berguv, varg, lodjur, järv, isbjörn, sibirisk tiger, persisk leopard och snöleopard.

• Parken har tidigare haft världens största isbjörnsanläggning, Polar world, som invigdes i maj 2009 och där fanns bland annat Sveriges enda isbjörnar.

• År 2017 attackerades och dödades en djurskötare i parken av en björn i samband med matning där besökare fick delta. I samband med händelsen fick holländsk familj som var med på aktiviteten fly björnhägnet.

• I början av år 2022 meddelandes att parken skulle läggas ner, varpå den varit stängd för besökare sen 7 november 2022. Planen är att parken ska vara avvecklad år 2024.

Källa: Orsa rovdjurspark, SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.