Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sorglig dag” – se mer i klippet från när brunbjörnen Diego lämnade Orsa rovdjurspark nu när parken snart är helt avvecklad. Foto: Sofie Lind/SVT, Orsa rovdjurspark

Här lämnar björnen Diego rovdjursparken i Orsa – skjutsas med lastbil till England

Uppdaterad
Publicerad

Brunbjörnen Diego är ett av de sista djuren att lämna Orsa rovdjurspark som varit stängd för besökare i ett år. Hans nya hem blir en djurpark i England när djurparken i Orsa avvecklas och istället blir skidbackar.

Arbetet med omplaceringarna har gjorts med den europeiska djurparksföreningen EAZA och art-koordinatorer runt om i Europa.

– Personalen på parken har gjort ett fantastiskt jobb med att hitta nya hem till våra djur, så tidsplanen för avveckling av parken till den 31 januari nästa år klarar vi med lite marginal, säger Johan Sares, vd för Orsa Grönklitt.

Isbjörn avled av hjärtfel

De flesta av de 47 djuren som fanns på parken är idag på andra djurparker. Men en tiger avled i samband med en bedövningsspruta vid en transport från Orsa. En isbjörn med medfött hjärtfel dog efter ankomst till en djurpark i England – en djurpark dit några isbjörnar från Orsa omplacerats till och dit brunbjörnen Diego också snart ska.

En av de första djurparkerna som stängs

Enligt Svenska Djurparksföreningen, dit fler skandinaviska djurparker är anslutna, är en nedstängning av en djurpark ovanligt. Frösö Zoo utanför Östersund stänges år 2019 och är tillsammans med Orsa rovdjurspark några av de första i Sverige att avvecklas i modern tid.

– Det finns ingen annan som avvecklats vad vi kan minnas och det är också tämligen unikt i Europa. En brittisk djurpark stängde under pandemin, men stängningar av djurparker är väldigt ovanligt. I modern tid har det nog inte skett i Sverige, säger Daniel Roth, vice ordförande i Svenska Djurparksföreningen.

”Vi kommer fälla många tårar när Diego flyttas” – Se mer i klippet när brunbjörnen flyttas från Orsa rovdjurspark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.