Ett fastighetsbolag vill omvandla Frösö Zoo till en ny stadsdel som ska rymma 600 bostäder. Foto: SVT

Frösö Zoo omvandlas till ny stadsdel – fastighetsbolagen: ”Man ska kunna leva här hela sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Ett fastighetsbolag har köpt Frösö Zoo och planerar att bygga 600 nya bostäder. En förskola, ett särskilt boende och bättre förbindelser med kollektivtrafik finns med i planerna – men biltrafik prioriteras inte.

Det är fastighetsbolaget Frösfast AB som köpt en yta på 15,5 hektar mark. I ett programförslag, som nu går ut på remiss till myndigheter och grannar, är planen att skapa en ny stadsdel som innebär en ”förlängning av den centrala staden.” Hela planområdet är 20,5 hektar stort.

Boendeformerna ska blandas. Oavsett i vilket skede man befinner sig i livet ska det gå att bo och leva här, slår Östersunds kommun fast i förslaget.

Tät bebyggelse

Närmare 600 bostäder, en förskola och ett särskilt boende ingår i förslaget. Det rör sig om radhus, kedjehus och parhus och bostadshus på två till fyra våningar. Runt 100 barn ska kunna få plats på förskolan. Bebyggelsen ska enligt förslaget bli tätare än hos de villaområden som ligger i närheten. Butiker ska etableras om det finns underlag för det.

Utan tvekan kommer en ny stadsdel innebära ökade bullernivåer längs med Bergsgatan. Hur höga de blir får det fortsatta planarbetet visa.

Tidigt skede

Närheten till skog och mark för rekreation lyfts fram som särskilt viktiga. Särskilda naturvärden som nyckelbiotoper och uppvuxen skog ska bevaras. Konsekvensen för arter som fladdermöss och småfåglar ska också utredas.

Planprocessen befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Ett förslag till detaljplan ska kunna antas av kommunfullmäktige i slutet av 2023. Det framgår av programförslaget.

Biltrafik får stryka på foten

Den nya stadsdelen gör det samtidigt möjligt att bygga ut och förstärka kollektivtrafiken och gång- och cykelvägar. Däremot är tanken att biltrafiken ska hållas nere. Visionen är att invånarna inte ska använda bil under vardagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.