Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fjol stoppades en jämte i Norge. I bilen fann norska tullen en stor mängd narkotika. Hör Paul-Andreas Kaald, som är chef för norska Tolletatens verksamhet i norra Tröndelag, berätta hur det kom sig att de stoppade just den bilen. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Kroppsspråk, kaffekoppar och följebil – så hittar norska tullen knarksmugglare

Publicerad

Av de vägar som går mellan Jämtland och Tröndelag är E14 den som norska tullen betraktar som mest attraktiv för smugglare som försöker smälta in bland den övriga trafiken. Gränsövergången vid Storlien är den femte största mellan Sverige och Norge med omkring 2 000 passager per dag.

I fjol stoppades en bil i Tröndelag i Norge som kom från Jämtland via E14. I bilen fann norska tullverket en stor mängd narkotika. Senare dömdes flera till långvariga fängelsestraff.

E14 är en av de största gränsövergångarna mellan Sverige och Norge, samtidigt som det är snabbaste vägen mellan Östersund och Trondheim. Det gör det lättare för smugglarna att smälta in i trafikmängden jämfört med vid en mindre gränsövergång, menar Paul-Andreas Kaald, sektionschef vid tullen i Tröndelag.

Knarkets väg genom Jämtland

– Om jag skulle ha valt skulle jag ha kört E14, säger han.

Norge gynnsam marknad för knarklangare

Enligt polisen är priserna på narkotika i Norge högre än på den svenska marknaden. Därför är det attraktivt för svenska smugglare att föra ut sina varor till bland annat Trondheim, som är Norges fjärde största stad med runt 200 000 invånare.

– Vi har gjort beslag på bland annat E14 som skulle ha gått till kriminella miljöer i Tröndelag. Men det sker en del transporter från exempelvis Oslo också, säger Paul-Andreas Kaald.

Bevakar flera gränspassager

Han menar att det varierar vilka gränsövergångar som är mest trafikerade av smugglarna.

– Vi har flera gränsövergångar som vi kontrollerar och det varierar var trenden går. Om det är mest på E14 eller vägen över Skalstugefjället är svårt att säga, men vi gör beslag på båda platserna.

I videon berättar Paul-Andreas Kaald om några tecken hos trafikanter som kan väcka tullens misstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkets väg genom Jämtland

Mer i ämnet