Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när knarksmugglarna i tunna kläder överraskades av säsongens första snöstorm till fjälls och fick ringa fjällräddningen – hör Andreas Zelander vid polisen i Åre Krokom berätta om det som blev startskottet till gränssamarbetet. Foto: Marie Selander, SVT, Lena Samuelson, SVT.

Knarksmugglare tvingades larma fjällräddningen – gav upphov till polissamarbete

Uppdaterad
Publicerad

I kampen mot narkotikasmugglingen pågår ett intensivt samarbete mellan polis i Jämtlands län och polis i Tröndelag.

Det har resulterat i flera avslöjanden och narkotikabeslag.

Startskottet blev en misslyckad narkotikasmuggling över fjället som slutade med att smugglarna tvingades ringa fjällräddningen.

– Det var där vi insåg att det här måste vi göra tillsammans, för narkotikan rör sig över gränsen även i terrängen, säger Andreas Zelander, gruppchef för polisen i Åre och Krokom.

Händelsen inträffade pandemiåret 2020 när gränsen mellan Sverige och Norge var stängd och därmed även vägar som E14 som många åker genom Jämtlands län för att ta sig via Storlien till Norge.

Knarkets väg genom Jämtland

Smugglingen av narkotika fortsatte dock genom alternativa vägar.

På senhösten 2020 gav sig två smugglare av till fots över södra Jämtlandsfjällen – i närheten av Storlien – med siktet inställt på Norge.

Smugglare fastnade i snöstorm

Men det gick inte alls enligt planerna. De båda smugglarna fastnade i hårt fjällväder, säsongens första snöstorm, och tvingades ringa fjällräddningen.

Det var efter den händelsen som samarbete mellan polis och tull i Jämtlands län och motsvarigheterna i Tröndelag i Norge inleddes.

– Idag har vi en jättestark samverkan med alla myndigheterna i båda länderna, säger Andreas Zelander.

Samarbetet har resulterat i flera stora beslag av narkotika.

Nyligen avslöjades exempelvis smugglare som tagit sig genom norra delen av länet med ett stort parti kokain värt miljontals kronor.

För en tid sedan greps två smugglare i Härjedalen som spårades upp med helikopter, de avtjänar idag långa fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkets väg genom Jämtland

Mer i ämnet