Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Asgeir Lien vid Tolletaten i Tröndelag berättar om rutinkontrollerna som är viktiga för att bekämpa narkotikasmugglingen från Sverige till Norge. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Norska tulltjänstemannen Asgeir om narkotikabeslagen: Det sker i vågor

Publicerad

Majoriteten av vardagen för en tulltjänsteman i Trondheim handlar om att upprätta rutinkontroller. Oftast finner Asgeir Lien och hans kollegor för stora mängder av varor som är högt beskattade i Norge, som tobak och alkohol. Samtidigt menar han att även större narkotikabeslag görs i dessa kontroller.

Beslag av alkohol och tobak sker oftast i mindre mängder och vid nästan alla kontroller de sätter upp för att stanna bilar, berättar Asgeir Lien, tulltjänsteman vid tullen – Tolletaten – i norska Tröndelag.

Ett beslag kommer sällan ensamt

När det kommer till narkotika sker beslagen mer sällan – men när tullen gör ett fynd är det inte ovanligt att fler följer en kort tid senare.

Knarkets väg genom Jämtland

– Det kan gå en längre period utan fynd och sedan gör vi flera, man kan säga att det går i vågor, säger Asgeir Lien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkets väg genom Jämtland

Mer i ämnet