Foto: SVT

Efter 36 år – nu stänger rovdjursparken i Orsa för besökare

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen höll Orsa rovdjurspark öppet för sista gången för besökare – och därmed sätter de punkt för den 36-åriga epok som djurparken varit och verkat i området.

– Det har varit många besökare här idag som har trotsat vädret, säger djurparkschefen Pernilla Thalin till SVT. Det är sorgligt och det kommer att bli så tomt utan besökare.

Det var i början av året som det stod klart att rovdjursparken skulle avvecklas. Parken ska enligt ägarna ha gått back ekonomiskt i flera år och där de heller nu vill utveckla turistnäringen i området än att utveckla parken.

Orsa rovdjurspark

Bolaget hyser respekt för det viktiga djurparksarbete inom utbildning, bevarande och forskning som bedrivs inom ramen för Rovdjursparken, men vi anser att detta arbete är bättre lämpat att utföras i en annan organisation”, skrev Mari Tara, vd för Grönklittsgruppen, i ett pressmeddelande när avvecklingen blev känd.

47 djur omplaceras

Än har inga anställda varslats om uppsägning då rovdjursparken kommer avvecklas under åtminstone två års tid efter att dörren stängts för besökarna.

En anledning till det är för att det ska finnas tid att placera om djuren till andra djurparker. Det berättade djurparkschefen Pernilla Thalin när SVT Dalarna var på besök för några månader sen.

– Jag har jobbat här länge och fått vara med om dess fantastiska utveckling, så det är jättetråkigt att vi lägger ner, sa djurparkschefen Pernilla Thalin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara för att parken stänger för publik så stannar inte vårt arbete”, förklarar parkchefen Pernilla Thalin och ber kodiakbjörnen Taquka att lägga sig ner. Foto: Sofie Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet