Foto: Arkiv/SVT och Helena Wrete/SVT

Fridays for future vill stoppa cruisingen på Classic Car week

Uppdaterad
Publicerad

Classic Car week bör minska utsläppen och öka kvaliteten. Det anser medlemmar från klimatorganisationen Fridays for future i Rättvik. Ett förslag är att skippa cruisingen och låta bilarna stå stilla.

– Vi har föreslagit något som några Rättviksungdomar föreslog till oss; nämligen att man ska ställa upp bilarna, låta de stå stilla och låta människorna röra sig i stället. Så gör man på andra bilfestivaler, säger Ulla Gudmundson, aktiv i Fridays for future i Rättvik.

Ulla Gudmundson, Helene Wiberg, Birgit Nilses och ett par andra från klimatorganisationen har manifesterat flera fredagar i rad med plakat utanför kommunhuset i Rättvik för att försöka påverka förbipasserande, Classic Car week-fans och beslutsfattare i kommunen. De anser att Classic Car week måste ändra sitt koncept genom att skala ner volymen.

– Kommunen har ett mål att man ska ha ett fossilfritt transportsystem 2030 och då måste man fundera på hur Classic Car week kan anpassas till det. De har ett ansvar att visa tydligare att det är åt det hållet man vill gå.

Svårt att ändra konceptet

Ordförande i Classic Car week, Roland ”RP” Pettersson, kan inte gå deras önskemål till mötes genom att ha bilarna uppställlda.

– Vi har inte de områdena i Rättvik.

Däremot menar han att färre personer tar bilen ner på stan för att se cruisingen eftersom rutten går längsmed flera byar kring Rättvik.

– Förut hade vi 5000 vanliga bilar som åkte till Rättvik endast för att titta på det här, nu har vi minskat det till 3000 eller 2000​, säger Roland Pettersson.

Hur gör ni för att bli mer klimatsmarta?

– Det är ju svårt med arrangemang eftersom det blir mycket folk som kommer då. Det blir mycket avgaser just den helgen i Rättvik.

SVT rapporterade · Cruisingen under Classic Car Week

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Classic Car week

Mer i ämnet