Fridays for future vill stoppa cruisingen på Classic Car week

Publicerad

Classic Car week bör minska utsläppen och öka kvaliteten. Det anser medlemmar från klimatorganisationen Fridays for future i Rättvik. Ett förslag är att skippa cruisingen och låta bilarna stå stilla.

– Vi har föreslagit något som några Rättviksungdomar föreslog till oss; nämligen att man ska ställa upp bilarna, låta de stå stilla och låta människorna röra sig i stället. Så gör man på andra bilfestivaler, säger Ulla Gudmundson, aktiv i Fridays for future i Rättvik.

Ulla Gudmundson, Helene Wiberg, Birgit Nilses och ett par andra från klimatorganisationen har manifesterat flera fredagar i rad med plakat utanför kommunhuset i Rättvik för att försöka påverka förbipasserande, Classic Car week-fans och beslutsfattare i kommunen. De anser att Classic Car week måste ändra sitt koncept genom att skala ner volymen.

– Kommunen har ett mål att man ska ha ett fossilfritt transportsystem 2030 och då måste man fundera på hur Classic Car week kan anpassas till det. De har ett ansvar att visa tydligare att det är åt det hållet man vill gå.

Svårt att ändra konceptet

Ordförande i Classic Car week, Roland ”RP” Pettersson, kan inte gå deras önskemål till mötes genom att ha bilarna uppställlda.

– Vi har inte de områdena i Rättvik.

Däremot menar han att färre personer tar bilen ner på stan för att se cruisingen eftersom rutten går längsmed flera byar kring Rättvik.

– Förut hade vi 5000 vanliga bilar som åkte till Rättvik endast för att titta på det här, nu har vi minskat det till 3000 eller 2000​, säger Roland Pettersson.

Hur gör ni för att bli mer klimatsmarta?

– Det är ju svårt med arrangemang eftersom det blir mycket folk som kommer då. Det blir mycket avgaser just den helgen i Rättvik.

SVT rapporterade · Cruisingen under Classic Car Week

07.22
Att försöka stoppa cruisingen är mest en provocerande symbolhandling och skulle man lyckas så är klimatmatnyttan högst försumbar. Klimatkris och de stora miljöutmaningarna är i första hand förknippade med vårt vardagliga sätt att resa och konsumera. Fridays borde lägga sitt fokus på dessa områden och lyckas man där så kommer det att spilla över på hobbyverksamhet på så sätt att denna självmant tar sitt ansvar.
07.51
En vecka om året. Det finns viktigare saker än att klaga på detta. Miljörörelsen är fanatiska, måste attackera allt. Mycket bedrövligt.
07.51
Inget dumt förslag som symbolhandling. Skulle visa att man försöker ta sitt ansvar.
Fast de största miljöbelastningarna sker givetvis i vardagen genom den stora massan människors handlingar. Inte ett litet fåtal vid ett enstaka tillfälle.
Dock en fin symbolhandling som redan skrivet.
07.56
Ren symbolpolitik och det är så dumt och liknar all annan klimatreligion. Det gör ingen skillnad mer än att blidka de som protesteras samvete och deras vilja att bestämma över andra.

Bortsett från klimatet är Däremot alla avgaser som blir i staden under helgen rätt otrevligt vilket gör att man borde minska på cruisingen av den anledningen.
08.24
För många är det en av sommarens höjdpunkter. Kunde man få bort supandet och onödigt svineri skulle det vara bra. Är trött på de flesta av alla miljörörelse-påhitt, finns nog vettigare saker att ta itu med.
08.24
Lägg ner hela ccw och kör varenda gammal bil till skroten så slipper vi hela skiten
08.24
Ja helt galet! Riksväg 70 är ju helt blockerad av dessa miljöbov.vägar är inte byggda för lekstuga för vuxna barn.
08.24
Rätt inställda motorer som inte blåröker eventuellt ombyggd till etanol vore en fördel för crosingen.
08.24
Trams!
08.24
Låt bilarna srå stilla

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Classic Car week

Mer i ämnet