Se Patricks Kondes tips till föräldrar i klippet Foto: Friends

Expertens tips till föräldrar: Så pratar du med barn om mobbning

Publicerad

Det är inte alltid vuxna, barn och ungdomar pratar samma språk. Men börjar vi göra det har vi mycket att vinna, menar organisationen Friends som arbetar mot mobbning. Här ger experten sina bästa tips till föräldrar.

– När vuxna pratar om sociala medier så kan det vara på ett ganska anklagande sätt då man inte kan den världen på samma sätt som barn, då är det lätt att tappa samtalet, säger Patrick Konde som är sakkunnig på organisationen Friends som arbetar mot mobbning.

Är det något som skiljer mobbningen idag mot hur det såg ut för tio år sen?

– Det finns nya arenor för mobbningen så som sociala medier och där ungdomar är mer delaktiga, även lägre ner i åkldrarna.

Som vuxen är det viktigt att tänka att skolan och sociala medier inte är två olika saker, för unga i dag är internet bara en del av det sociala samspelet som man har.

Hur ska man tänka när man vill prata mobbning med barn – i klippet ger Patrick Konde sina bästa tips på hur man kan tänka som vuxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.