Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Viktigt att våga säga till” – Säterelevernas tankar kring mobbning

Projekt på Kungsgårdsskolan i Säter vill förebygga mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn uppger att de utsätts för mobbning och idag utsätts runt 60 000 barn, enligt organisationen Friends. På Kungsgårdsskolan i Säter har kuratorn Anna Skinnars Norberg tagit initiativ till ett projekt där de arbetar förebyggande mot mobbningen.

Sedan 2014-2015 rapporterar allt fler barn att de är utsatta för mobbning i skolan eller på nätet, enligt en rapport från Friends.

Enligt sakkunniga Patrick Konde finns det flera förklaringar till att mobbningen ökat.

– Bland annat har skolor haft stort fokus på det åtgärdande arbetet, man vet vad man ska göra när något händer men inte lika mycket när det gäller det främjande arbetet, säger han.

Förebyggande projekt i Säter

Kungsgårdsskolan i Säter startade förra året projektet ”Må bra, prestera bra” där fjärdeklassarna arbetar med olika teman tillsammans med kuratorn Anna Skinnars Norberg. Det temat som får ta mest plats är just mobbning.

– Eleverna är fantastiska på att sätta ord på vad mobbning är och de börja prata mer om det efter temat.

– När en elev säger att de gått fram och frågat hur det är med en person som ser lite ensam ut, den feedbacken är ju fantastisk.

I klippet: Följ med till skolan i Säter och hör elevernas tankar kring mobbning och projektet för att förhindra att någon mobbas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer