Kunskapsskolan i Borlänge stoppar hemspråksundervisning – föräldern Albina Pashkievic: ”Väldigt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Kunskapsskolan i Borlänge har beslutat att avsluta modersmålsundervisningen för flera elever i årskurs 4-8 efter årsskiftet. Något som väcker kritik bland föräldrar samtidigt som skolan inte är skyldiga att erbjuda undervisningen.

Nyligen skickade Kunskapsskolan i Borlänge ett mejl till föräldrar om att skolan fortsättningsvis inte kommer erbjuda modersmålsundervisning till de elever där det är färre än fem elever med samma språk.

Kritisk förälder

Albina Pashkievics barn går på skolan och hon är en av de föräldrar som är kritiska till skolans beslut.

– Vårt barn började där för att Kunskapsskolan lovade oss att de kommer att erbjuda modersmålsundervisning. Något som är väldigt viktigt för oss. Och nu, när vi bara har två år kvar, bestämmer de att lägga ner undervisningen väldigt abrupt, säger hon.

Kunskapsskolan har elever med 18 olika modersmål – 15 av språken är det färre än fem eller som läser.

Ingen skyldighet att erbjuda modersmål

SVT har sökt företrädare för skolan för en intervju men de har avböjt. I ett mail svarar de:

”Vi har idag ingen skyldighet att erbjuda modersmål när det är färre än 5 elever som vill läsa det aktuella språket. Vi har ändå försökt göra detta under många års tid, då modersmålet spelar stor roll för elevernas hela kunskapsutveckling.

Tyvärr är vi nu i ett läge då de organisatoriska aspekterna får en alltför stor negativ påverkan på skolans hela verksamhet och studiemiljö. Om vi kan hitta ett nytt sätt att arbeta tillsammans med modersmålsenheten är vi självklart villiga att bidra till en sådan lösning, så att det blir så bra som möjligt för våra och kommunens elever.”

I klippet: Hör föräldern Albina Pashkievic om besvikelsen efter beskedet.

Måste skolan erbjuda modersmålsundervisning? Skolverket svarar:

Regelverket är detsamma för fristående och kommunala skolor. Huvudmannen är bara skyldig att anordna modersmålsundervisning i ett språk om:

– det finns minst fem elever som har rätt till undervisningen i det språket

– dessa elever vill få undervisning i språket

– det finns en lämplig lärare.

Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse om det är en fristående skola.

Gäller det ett nationellt minoritetsspråk finns det inget krav på att det finns minst fem elever hos huvudmannen som har rätt till undervisningen.

Det finns inget i skollagen eller tillhörande förordningar som hindrar att man väljer att erbjuda undervisning i modersmål trots att det finns färre än fem elever som har rätt till undervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.