Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kunskapsskolan valde att avsluta avtalet om modersmålslärare” – hör skolchefen i Borlänge kommun om att Kunskapsskolan upphör med modersmålsundervisning i flera språk. Foto: Niko Ago/SVT

Skolchefen i Borlänge om Kunskapsskolans besked: ”Om eleverna byter skola erbjuder vi modersmålsundervisning”

Publicerad

Borlänge kommun har erbjudit Kunskapsskolan att samarbeta om modersmålsundervisningen för elever som har valt friskolan istället för en kommunal skola. Nu väljer Kunskapsskolan att avsluta avtalet.

Kommunen eller huvudmannen vid en friskola är skyldig att ordna modersmålsundervisning om minst fem elever, som har båda eller en förälder från ett annat land, önskar undervisning.

Det har Kunskapsskolan i Borlänge erbjudit hittills, men från årsskiftet lägger man ner modersmålsundervisningen i 15 olika språk. Enligt skolan finns det färre än fem elever i de språk som läggs ner.

Måste byta skola för att undervisas

Skolchefen i Borlänge kommun, Patrik Bergström, menar att elever som nu går på Kunskapsskolan kan få modersmålsundervisning i en kommunal skola – men bara om de väljer att byta skola.

I video hör du Borlänge kommuns skolchef om vad eleverna har rätt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer