”Nu måste det till krafttag, säger Kenneth Persson om situationen i Borlänge. Foto: SVT

Fryshuset startar verksamhet i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Som ytterligare ett led i försöken att komma tillrätta med ungdomskriminaliteten startar nu Fryshuset verksamhet i Borlänge.

Borlänge har i många år – från och till – haft problem med unga som begår brott och nu tycks detta ha eskalerat igen.

– På kort tid har det skett ett stort antal rån och nu måste det till krafttag, säger Kenneth Persson (S) som är ordförande i kommunens arbetsmarknads- och socialnämnd.

Startar i Cozmoz

Kommunen har även tidigare vidtagit flera åtgärder för att komma tillrätta med problemen, man har bland annat haft trygghetsvärdar på Tjärna Ängar och förlängt öppettiderna på fritidsgården. I höstas startades projektet ”Människan bakom uniformen”, där unga får göra praktik hos blåljus-myndigheterna, det projektet kom till sedan räddningstjänsten utsatts för stenkastning när de var på utryckning.

Nu håller Fryshuset på att starta verksamhet i Cozmoz lokaler.

– Jag tror att det är den spets som kommunen behöver nu, säger Kenneth Persson.

”Börjar likna 90-talet”

Fryshuset har verksamhet på flera ställen i landet och de jobbar för att fånga upp unga som är – eller är på väg – att hamna på glid.

Kenneth Persson hoppas på att de senaste rånen snart ska klaras upp och på frågan hur man ser på läget i stan idag svarar han:

– Jag tycker att det börjar likna 90-talet då vi hade en mindre grupp ungdomar, den så kallade familjen, som begick flera brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.