Foto: Arkiv

Full koll på de nya reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Till våren införs kontrollbesiktning för A-traktorer. Men vad är det som gäller och vad är det egentligen för skillnad på en A-traktor och en EPA-traktor? Här reder vi ut begreppen

I folkmun kallas de här fordonen för EPA-traktorer. Men faktum är att man delar upp dem i kategorierna EPA- och A-traktorer.

Kan köras på moppekort

Gemensamt för båda är att de i grunden är bilar ombyggda till traktorer och att de får framföras från det att man är 15 år och har tagit ett AM-kort, dvs ett mopedkörkort. Fordonen ska förses med en LGF-skylt, alltså en röd triangelskylt.

Får inte gå snabbare än 30 km/h

A-traktorerna är konstruerade för att inte kunna gå i högre hastighet än 30 km/h. De har aldrig tidigare behövt besiktas efter registreringsbesiktningen.

LÄS MER: Så ska körförbud på A-traktorer undvikas

Epa-traktorerna är äldre fordon. De registrerades fram till 1975, därefter förbjöds nyregistreringar.

Till skillnad från en A-traktor kan de, även om det inte är tillåtet, i vissa fall pressas att köra i högre hastigheter. Sedan 1980 måste de besiktas varje år.

Körförbud i maj

Den 20 maj träder de nya reglerna om kontrollbesiktning i kraft för A-traktorer. Därefter ska de besiktas vartannat år.

Transportstyrelsen undersöker nu möjligheterna att öppna för besiktning tidigare, för att undvika att alla A-traktorer får körförbud i samband med att de nya reglerna börjar gälla. Tiden är dock knapp och en sådan lösning måste hanteras av regering och riksdag.

Undantag för nya ursprungsfordon

Enda undantaget från tvåårsregeln är om du byggt om en helt ny personbil till A-traktor på senare tid. Då har du fyra år på dig att göra en kontrollbesiktning, räknat från när ursprungsfordonets togs i bruk.

De nya reglerna innebär en lättnad för EPA-traktorerna som också ska besiktas vartannat år istället för varje år som idag.

TV: Se inslaget om förslaget på maxhastighet för A-traktorer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet