Precis som för de allra flesta andra kommuner har Bjurholm svårt att rekrytera personal till äldreomsorgen. I sommar ska man därför testa att anställa epa-ungdomar.
– Förhoppningsvis utbildar de sig till sjuksköterskor i förlängningen och att det på sikt kan bidra till kompetensförsörjningen, säger Ann-Louise Grahn.
Fler äldre ger ökat personalbehov
De äldre utgör en allt större del av befolkningen och därmed ökar också omsorgsbehovet. Under det kommande årtiondet förväntas personalbehovet inom äldreomsorgen öka med 32 procent visar siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Detta samtidigt som barnafödandet ligger på rekordlåga nivåer och andelen unga minskar.
Epa-ungdomarna kommer få arbetsuppgifter anpassade efter deras ålder och erfarenhet, som att hjälpa till med enklare sysslor och sällskap för de äldre.
För att klara vardagen har Bjurholm sedan tidigare även tagit hjälp av pensionärer som tillfälligt kliver in där det behövs.
Äldreomsorgen i siffror
Till följd av demografin ökar behovet av anställda inom äldreomsorgen med 65 600 fram till år 2033 enligt SKR:s prognos. Detta motsvarar en ökning på 32 procent.
Fram till 2033 beräknas befolkningen minska i 159 kommuner, samtidigt ökar andelen äldre kraftigt.
I 6 av 10 kommuner minskar personer 20-66 år fram till 2033. Störst är minskningen i landsbygdskommuner.
Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR