Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Roligt att få visa att vi kan mer” – följ med Melinn Danielsson och Freja Selmbro i en tur i epan och hör om jobbet i sommar. Foto: Berno Jonsson, SVT

Här är epa-ungdomarna som ska rädda äldreomsorgen i Vilhelmina: ”Roligt att vi nu får hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

För att lösa sommarbemanningen tar hemtjänsten i Vilhelmina epa-ungdomarna till hjälp. Freja Selmbro och Melinn Danielsson har nappat på erbjudandet.

– Många ser oss som att vi bara är ute och raggar, spelar hög musik, kör sakta och är i vägen. Därför är det roligt att vi nu får visa att vi är beredda att hjälpa till i samhället, säger Melinn Danielsson.

Det är tufft att få ihop vikarier till vård- och omsorgen i många kommuner. I Vilhelmina erbjuds nu ungdomar med epa-traktorer sommarjobb där de får göra lättare sysslor, som att köra mat hem till äldre och ta promenader med dem.

– Vi hoppas att de här ungdomarna ska trivas hos oss och känna att de gör en viktig insats och att de i framtiden också ska känna det naturligt att jobba hos oss, säger Kerstin Ottosson, enhetschef inom hemtjänsten i Vilhelmina.

Tar inspiration från Dalarna

Idén till att ta epa-ungdomar till hjälp inom hemtjänsten fick kommunen från ett liknande projekt i Dalarna.

– Vi har stulit idén rakt av och eftersom det slog väldigt väl ut i Dalarna så tänkte vi att vi kunde prova det här också, säger Birgitta Ohlsson som också är enhetschef inom Vilhelmina kommun.

Ungdomarna kommer att få milersättning när de använder sin epa-traktor och lön enligt avtal- Kommunen hoppas att det här ska få flera att satsa på vården i framtiden.

Hör Freja Selmbro och Melinn Danielsson som ska jobba i sommar om satsningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.